Sobota, 18 Sep 2021
Kje ste: Domača stran Novice SOZVOČENJA 2018

Facebook stran

Facebook

Prijava / OdjavaSOZVOČENJA 2018 PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   

V novembru leta 2018 so v šestih krajih po Sloveniji potekali že 8. regijski tematski koncerti srednješolskih in odraslih pevskih zborov-Sozvočenja. Naš zbor MePZ Gorenje Velenje z zborovodkinjo Katjo Gruber, je nastopil v Radljah ob Dravi v soboto, 17. 11. 2018, kjer so peli pevski zbori s področja od Celja do Koroške.

Vsak zbor, ki je sodeloval, se je predstavil s tematsko zaokroženim sporedom. Mi smo se predstavili s temo Nekoč sem si zaželel črne kave (Ivan Cankar).
V naših izbranih pesmih se je mamljivi vonj po kavi skrival pod preobleko treh skladateljev: Aldo Kumar - Moja mati čuha kafe, ki se poigra z ljudsko pesmijo o kavi in kavnih nadomestkih
Gašper Jereb z besedilom Drejca Pogačnika nas je popeljal v Cankarjevo Skledco kave, nato pa je v kavnih usedlinah iskal odgovore o večni ljubezni – V zocu je ljubezen;
zadnji požirek pa smo srknili po zamisli zborovodkinje Katje Gruber - Kava blues.
Ker se regijskih koncertov lahko udeležijo le tisti, ki dosegajo najmanj regijski kvalitetni nivo in pripravijo zanimivo oblikovane tematske sklope, je bil prvi uspeh že to, da smo bili sprejeti s svojim programom.
Na vsakem regijskem koncertu je bil izbran najboljši zbor, ki se je s svojim tematskim sporedom predstavil še na sklepnem koncertu, ki je bil 8. decembra 2018, v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Na sklepnem koncertu, ki je posvečen obeležitvi svetovnega dneva zborovskega petja, so se podelile tudi nagrade in priznanja. Tudi naša zborovodkinja Katja Gruber je prejela priznanje za zanimivo sestavo in izvedbo sporeda.
Priznanje je zasluženo in smo ga veseli tudi vsi pevci. A petje v takem zboru je vredno več kot so le priznanja. Na vajah pridobivamo znanja in krepimo svoje pevske sposobnosti, a brez medsebojnega zaupanja, povezanosti in spoštovanja drug drugega, v petju ne bi tako uživali. Zbor deluje kot družina in to mu daje poseben čar. Čeprav sem novinka v zboru, sem to kmalu opazila in prav zaradi teh vrednot na vaje hodim z veseljem. In verjamem, da je tako tudi z ostalimi pevci.

 

Danica Verdev